Een buffet in De Biljartkamer


De beste gesprekken voerde Willem tijdens een serieus spelletje biljarten. De Biljartkamer heeft een groene wandbespanning, een mahoniehouten lambrisering, en natuurlijk matchen de gordijnen met de muurbekleding.

Tegenwoordig is deze ruimte in gebruik voor een ontbijt- en lunchbuffet. De vloeren en het marmer zijn authentiek. Geniet van alle delfstblauwe borden en let vooral op de jaargetijdentafereeltjes.

 

De oorlog


Tijdens de Tweede Wereldoorlog zette Charlotte in 1943 haar organisatorisch talent in om een goed functionerende voedselvoorziening op te zetten, die steun kreeg uit het hele land. Huize Bergen werd een drukte van belang, waar talloze pakketten werden klaargemaakt.


Vanuit alle hoeken van Nederland stroomden dozen met levensmiddelen binnen. In een toespraak jaren later vertelde Charlotte hoe er soms verrassende dingen in de kisten zaten, zoals gerookte paling of een houten ton waar eigenlijk schoonmaakmiddelen in verwacht werden, maar die gevuld was met stukken rundvlees. Dit vlees moest ’s nachts gekookt worden om bederf te voorkomen. Uit omliggende dorpen werden brood, boter, eieren en zelfs delen van geslachte dieren geleverd, een wekelijkse inzameling die ondanks de voedseltekorten succesvol bleef.

Het huis vulde zich voortdurend met goederen. Rode zakdoeken kwamen van Charlottes neef uit Helmond, die de vrouwen als hoofddoek of sjaal gebruikten in het kamp. Textiel werd vaak geruild voor eten. Via haar uitgebreide netwerk zorgde Charlotte ervoor dat grote hoeveelheden levensmiddelen werden aangeleverd, vaak prachtig verpakt.

Een fabrikant stuurde een broodsnijmachine, de Finis. We verwachten dat de machine hier in deze ruimte de exacte machine is waar Charlotte in haar biografie over spreekt. Een andere fabrikant stuurde een snijmachine op voor kaas en vleeswaren.


Bovendien ontving Charlotte 600 distributiekaarten, waarmee ze bij de winkels van De Gruijter extra voedsel kon inkopen. Ze belde persoonlijk om de benodigde producten te bestellen en vulde zo de voedselpakketten aan.

Tijdens de Sinterklaasperiode nam Charlotte contact op met wolproducenten, die daarop warme kledingstukken, schoenen en mutsen voor de kinderen stuurden. Na een stevige discussie met de kampcommandant overhandigde Charlotte de wollen kleding, schoenen en mutsen persoonlijk aan de kinderen in Kamp Vught. Met Kerst kregen de gevangenen een extra pakket, gevuld met wollen sokken, rode zakdoeken, biscuits, sigaretten, ontbijtkoek en pepermunt.